Nieuwsbrief Stichting De Vrolijke Noot

 

Nieuwsbrief december 2020

header

 
foto1
Het zijn spannende tijden voor iedereen. Vooral voor bewoners van zorgcentra, die met een kwetsbare gezondheid ook nog eens afgescheiden zijn van alles wat het leven de moeite waard maakt: contact met familie en vrienden en stimulerende activiteiten zoals wij die graag willen brengen.

Ook in mijn eigen familie is het spannend. Amir en Marja, mijn ouders én vrijwilligers van de stichting, lopen een medisch traject om nog lang samen het leven te kunnen vieren. We hopen dat zij hier goed uitkomen en kijken uit naar een nieuw jaar met meer gezondheid en, zoals we gewend zijn, gezamenlijke optredens voor SDVN.  

foto2

Marja en Amir

Velen van u hebben de laatste nieuwsbrieven van ons niet ontvangen. De oorzaak is lastig te achterhalen, maar dankzij Bart Weijers is er een oplossing gevonden. We vertrouwen erop dat iedereen deze nieuwsbrief nu wel ontvangt.

Rest mij nog om alle vrijwilligers te bedanken die zo trouw blijven aan SDVN en iedereen fijne kerstdagen en een goede start van 2021 te wensen.  Blijf gezond en blijf muziek maken en luisteren.

Mariska Pool, directeur Stichting De Vrolijke Noot


Van de bestuurstafel

foto3 Hoewel de activiteiten door de coronamaatregelen op dit moment geen doorgang kunnen vinden, wordt er achter de schermen hard doorgewerkt om de muziekevenementen, zodra dit weer mag, direct te kunnen hervatten en uit te breiden met nieuwe projecten. We zoeken naarstig naar middelen om onze doelen te verwezenlijken.

Ook u kunt bijdragen aan de verrijking van het leven van ouderen en kwetsbaren. Elke bijdrage, hoe klein ook, is welkom. Wilt u doneren? Dat kan hier.


Ambassadeur Vincent de Kort

foto4Vincent de Kort in actie. Foto: Ekaterina Segienko

“Muziek stroomt door je aderen”

Dirigent Vincent de Kort, bij een groot publiek ook bekend als juryvoorzitter van het TV- programma Maestro, is sinds vorig jaar ambassadeur van Stichting De Vrolijke Noot. We maken graag eens nader kennis met hem. Hij reist de hele wereld over om orkesten en opera’s te dirigeren en SDVN is erg blij met zijn betrokkenheid bij de stichting.

Muziek is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader, Kees de Kort, was een enthousiaste amateurmusicus en heeft hem gestimuleerd om het vak in te gaan. Aanvankelijk als cellist en vervolgens als dirigent. En een succesvolle dirigent wordt je niet zomaar. Het is een weg van de lange adem. Vincent loopt ook marathons. Wat ooit begon als conditietraining, want dirigeren is topsport, ontwikkelde zich tot het lopen van de 42 km. Ieder jaar loopt hij de marathon van New York. Dat tekent zijn instelling: doorzetten en volhouden. 

Vincent is net terug uit Rusland, waar hij, op uitnodiging van de beroemde violist Vadim Repin, het openingsconcert heeft gedirigeerd van het Trans Siberian Art Festival in Novosibirsk. Vanaf maart dit jaar waren vanwege de coronapandemie alle afspraken afgezegd. Nu kon hij eindelijk weer doen wat hij het liefste doet. Hoe heeft hij dat ervaren?

“Na 9 maanden niet meer gedirigeerd te hebben, was het een feest om weer muziek te kunnen maken. Een extra intensieve belevenis. Ik was bijna vergeten hoe het was en voelde de enorme verbindende kracht van muziek weer! Die kracht is niet in woorden uit te drukken. Een groot gevoel van euforie, alsof je verliefd bent. En dat deel je met anderen. Zowel met de musici als met het publiek. Ook al spreek je een andere taal of kom je uit een andere cultuur, via de muziek versta je elkaar helemaal. Het is iets magisch.”

Vincent is op zoek gegaan naar die magie en heeft hier, samen met Koos de Wilt, een boek over geschreven. Die zoektocht naar het ongrijpbare leverde mooie verhalen op, maar ook de bevestiging dat een antwoord hierop niet te vatten is in taal.

foto5

Vincent is enorm enthousiast over het werk van SDVN en betreurt het dat de overheid zo weinig respect heeft voor cultuur, die net als zuurstof een belangrijke levensvoorwaarde is.

“Om mensenlevens te rekken, worden ouderen vaak afgesloten van die mentale zuurstof. Ze verpieteren dikwijls in de zorgcentra. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat muziek kan betekenen voor mensen met dementie. 

Mijn vader is vier jaar geleden overleden. Hij had de ziekte van Alzheimer. Wat als een langzaam proces begon, versnelde op het laatst in hoog tempo.  Hij was alles vergeten. Behalve de muziek! Als hij achter de piano ging zitten speelde hij met gemak alle Bachsuites uit zijn hoofd. Ongelooflijk! Muziek gaat in je DNA zitten, het stroomt door je aderen.”

Vincent popelt om voor SDVN aan de slag te slaan. Daar kijken we naar uit!

Kijk voor meer informatie over Vincent de Kort op zijn website


Actiiteiten Stichting De Vrolijke Noot

Door de voortdurende maatregelen van de overheid om de covid-19 pandemie onder controle te krijgen hebben de afgelopen maanden de projecten van SDVN in de zorgcentra helaas geen doorgang kunnen vinden. Wel vond op 20 september een benefietactiviteit plaats bij Stal op de Kaag onder de titel:

250 jaar Ludwig van Beethoven (1770-1827) – de idealen voorbij?
De opbouw van deze middag was een lezing, verzorgd door drs. Her Grimbergen, historicus en eigenaar van Driekant Training en Advies. Aan de hand van passende muziekfragmenten ging hij in op de rol van de maatschappelijke ontwikkelingen aan het einde van de 18de en begin 19de eeuw op het werk van Beethoven. Een belangrijke rol was daarin niet alleen weggelegd voor de Franse revolutie en zijn ambivalente verstandhouding tot Napoleon, maar ook voor zijn geloof in de mensheid zoals Friedrich Schiller dat in zijn “Ode an die Freude” al in 1795 dichtte. De vertaling kreeg het in zijn 9de symfonie. Het geslaagde geheel werd muzikaal opgeluisterd door pianist Jan Kraaijeveld met een fraaie vertolking van “Für Elise” en, onder leiding van Mariska Pool, een gemeenschappelijke uitvoering van de “Ode an die Freude” op de fraaie binnenplaats van de Stal.

foto6Jan Kraaijeveld, Amir Pool, Mariska Pool en Her Grimbergen

De muziekfragmenten, alle van Beethoven, kunt u nog eens beluisteren op ons YouTube kanaal.

Vooruitblik

Zodra de zorgcentra weer toegankelijk zijn kunnen we alle geplande activiteiten weer hervatten en mogelijk een inhaalslag maken. De muziekvrijwilligers kunnen niet wachten!

Er staan in ieder geval weer twee concertcolleges gepland op Stal op de Kaag met Her Grimbergen. Om alvast in de agenda de zetten:

Zondagmiddag 25 april 2021: “Duurzame inzetbaarheid in historisch perspectief – van KPI naar SDG”.

Zondagmiddag 12 december 2021: “Lukas en de blauwe enveloppe – het kerstverhaal in fiscaal perspectief”. (Dit evenement was gepland in december 2020, maar noodgedwongen geannuleerd, red)

Ondertussen werken we hard door om fondsen te werven voor nieuwe bijzondere projecten waarover we hopelijk in de volgende nieuwsbrief meer kunnen berichten.

Volg voor actuele informatie onze Facebookpagina.


Nora Vellinga staat altijd klaar

foto7      

Vijf jaar geleden werd Nora vrijwilligster bij Stichting De Vrolijke Noot. Als hoofd welzijn bij Sint Jacob bij locatie Boerhaave in Haarlem, kende zij het reilen en zeilen van zorgcentra en kon Mariska daardoor goed adviseren. Na een optreden van SDVN bij locatie Bosbeek voor de toenmalige minister van volksgezondheid, Edith Schippers, ging het balletje pas echt rollen. Inmiddels werkt Nora niet meer bij Sint Jacob en heeft ze haar eigen bedrijf opgericht. Daarnaast vindt ze voldoende tijd om SDVN verder te helpen.

“Ik ben begonnen met fondsenwerving, met goed resultaat. We hebben toen een groot bedrag kunnen verwerven. De eerste 30 voorstellingen van dit project hebben in 2016 plaatsgevonden. Het loopt nog steeds en zal naar verwachting in 2021 worden afgesloten.” foto8
foto9

De bonnetjes voor de boekhouding

Van het een komt het ander. Intussen doet Nora de boekhouding voor de stichting, ze beheert de website en sociale mediakanalen, organiseert vrijwilligersbijeenkomsten, maakt posters, foto’s en filmpjes en verricht hand-en-spandiensten. Kortom, een praktische duizendpoot, een steun en toeverlaat voor de stichting en Mariska.

Regelmatig gaat Nora mee naar een zorginstelling als SDVN een muziekevenement verzorgt.

“Het is heel bijzonder om mee te maken. Je ziet duidelijk dat mensen reageren op de muziek, ze leven op! Heel soms zit er iemand tussen die het een storende prikkel vindt, maar dat komt niet vaak voor. 

De bewoners gaan altijd meezingen, klappen en bewegen. Ze maken contact, er gebeurt iets! Je kan zien hoe belangrijk menselijk contact is. Dat was goed merkbaar aan mijn eigen moeder. Ze wilde nooit in een zorginstelling wonen, maar nu ze daar toch zit, na een hersenbloeding, vindt ze het fijn. Ze heeft het erg naar haar zin en is heel actief, ze doet aan van alles mee.”Stichting De Vrolijke Noot is erg blij met de inzet van Nora en hoopt dat ze nog lang mee blijft doen.

“Zolang het nog allemaal lukt, ga ik gewoon door”


Luc Plaizier vindt Stichting De Vrolijke Noot een aanrader!

foto10 Luc (9 jaar) is op zijn vierde begonnen met harp spelen en doet al vanaf het begin mee met de concerten van Stichting De Vrolijke Noot. Hij doet het graag.

“Ik vind het leuk om te laten zien wat ik kan en dat aan anderen te geven. Daar worden ze blij van. Soms zingen de mensen mee.”

Luc laat graag nog veel meer van zichzelf zien. Hij speelt hockey, skiën vindt hij ook leuk en hij staat graag op de surfplank of een skateboard. Op zijn tijd een potje gamen, maar het liefst spreekt hij af met vrienden. Hij heeft zich ook al als acteur laten gelden. Misschien heeft iemand zijn stem herkend als Zizou in de animatieserie Knofje of hem in een film of commercial gezien.banner

Gelukkig heeft Luc naast school en al die andere activiteiten nog tijd voor SDVN. Hij hoopt dat er gauw weer concerten worden gegeven. Hij is een groot pleitbezorger voor de stichting.

“Als je viool of harp of piano wilt spelen moet je zeker bij de Vrolijke Noot komen. De volgende keer ga ik voor het eerst samen met piano optreden. Ik vind het zó leuk! Dit wil ik altijd blijven doen!”

 foto14 foto15

Vandaag al een ommetje gemaakt?

Neuropsycholoog Erik Scherder, een groot voorstander van muziek als stimulans voor de hersenen, zit in het comité van aanbeveling van Stichting de Vrolijke Noot. Wij volgen hem nauwgezet en brengen zijn activiteiten graag onder uw aandacht. Niet alleen muziek, maar ook beweging is cruciaal voor de hersenen. Voor de Hersenstichting werkte hij mee aan de Ommetje-app.

U kunt, als u een ommetje maakt, eens aanbellen bij iemand van wie u denkt dat hij of zij wel wat aandacht kan gebruiken en een gesprekje aan de deur houden. Voor u een kleine moeite, maar een groot geschenk voor de ontvanger.

Lees meer over de Ommetjes-app bij De Hersenstichting.

 foto16  

Afmelden

Wilt u deze periodieke nieuwsbrief van Stichting De Vrolijke Noot niet meer ontvangen, stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij zorgen dat u wordt uitgeschreven.

 




Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een gezond en muzikaal 2021

foto17