Nieuwsbrief SDVN April 2021

 
 
 
 
 
Bekijk online    
 
 
 
 
  iconfinder Rounded Facebook svg 5282541 iconfinder Rounded Instagram svg 5282544 iconfinder Rounded Youtube3 svg 5282548 iconfinder Rounded Twitter5 svg 5282551
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Mariska
 

Foto van Rob Brakel

 

De kracht van muziek is eindeloos. Ze kan troosten, herinneringen oproepen, ons in beweging brengen en (vergeten) emoties aanwakkeren. Bovendien kan met muziek weer contact gelegd worden op een manier die woorden ver overstijgt. Het is des te schrijnender dat we, nu het extra hard nodig is, die muziek niet naar de mensen toe kunnen brengen. Maar we blijven positief en gaan ervan uit dat er in de loop van dit jaar weer van alles mogelijk is voor Stichting De Vrolijke Noot. Op zijn minst de tuinconcerten bij mooi weer. We werken achter de schermen hard door om dat alles mogelijk te maken. Ik heb grote bewondering voor de vrijwilligers die de moed niet opgeven en SDVN blijven steunen of in de startblokken staan om weer muziek te maken. In deze nieuwsbrief is te lezen wat er zoal wél gebeurt.

Mariska Pool, directeur Stichting De Vrolijke Noot
 
 
 
 
Ambassadeur Julia Philippens
3 Julia
 

“Muziek maken kan altijd, luisteren ook”

Violiste Julia Philippens is in 2019 ambassadeur geworden van Stichting De Vrolijke Noot. Velen zullen haar kennen van het Tv-programma Podium Witteman, waarin zij regelmatig te horen en te zien is met haar band Fuse. Julia begon al op haar vierde met viool spelen en heeft zich ontwikkeld tot een bijzondere violiste en componiste. Ze legt graag de verbinding tussen klassieke muziek en jazz. De mooie finesse en subtiele details van klassieke muziek combineert zij met de vrijheid en timing van jazz.


“Ik geloof in de kracht van improviseren. Hierdoor leer je je eigen stijl kennen. Dat werkt niet alleen heel bevrijdend maar kan je ook helpen bij de interpretatie van klassiek repertoire”.

Hoewel het werk in verband met de pandemie niet helemaal is stilgevallen heeft Julia nu wel meer tijd, waarin ze componeert, veel leest en zich verdiept in filosofie. 

“Als het leven even stilstaat zoek je antwoorden op vragen. Er is zoveel te lezen! De meeste vragen zijn altijd al gesteld en die zijn ook altijd weer beantwoord. Ik vind het fijn om nieuwsgierig te zijn, dat maakt je open naar anderen. Ik heb niet een gericht doel, maar kijk wat er op mijn pad komt. Daar stort ik me dan helemaal in.”

“De kracht van muziek”

Voor Julia is muziek maken een manier om te verbinden.

“Mijn moeder is pianolerares. Van haar leerde ik dat muziek een verbinding legt tussen de hersenhelften, waardoor je beter gaat leren. Maar de muziek verbindt vooral ook mensen met elkaar. Je kunt de spanning voelen met het publiek. Je zit samen in een bubbel. Muziek is echt een mysterie. Als je muziek speelt voel je direct of het een kern, karakter heeft. Dan is het goede muziek.”

 

“Ik ben blij met mensen als Mariska die met Stichting De Vrolijke Noot aandacht geeft aan ouderen die onzichtbaar leven in een afgesloten wereld zonder aansluiting met de buitenwereld. Voor die mensen kan muziek veel betekenen. Zoals een oma die vast zat in haar herinneringen aan Auschwitz, maar de muziek bracht haar weer bij andere, blije herinneringen. Ik heb zelf als kind al de kracht van muziek kunnen ervaren. Een zwager van mij was ongeneeslijk ziek en had in coma gelegen. Toen hij wakker werd kon hij niets meer; niet praten, niet eten. Mijn zusje en ik hebben toen een duet voor hem gespeeld in het ziekenhuis. De tranen stroomden over zijn wangen en hij kreeg het zelfs voor elkaar om te klappen. Dit was het mooiste applaus dat ik ooit heb ontvangen. 

 

Meer informatie over Julia Philippens is te vinden op haar website.  
 
 
 
 
Activiteiten Stichting De Vrolijke Noot
4 Activiteiten
 

  • De kinderen uit de lespraktijk van Pool Muziek en vrijwilligers van SDVN maakten voor Valentijnsdag mooie tekeningen om de muzikale moed erin te houden. De serie is te zien op Facebook.
  • Interessant om terug te zien is het College ‘Muziek en het brein’ door Erik Scherder en Dick Swaab (beiden leden van het Comité van Aanbeveling van SDVN) in het Koninklijk Concertgebouw. Het college is hier terug te zien.
Vooruitblik
  • Binnenkort starten weer opnamen voor ons YouTube kanaal waarmee we bewoners in zorginstellingen in beweging willen brengen. Zolang het niet ‘live’ kan is dit een goed alternatief.
  • Er zijn al weer diverse afspraken gemaakt vanaf mei 2021, in de hoop dat we dan weer toegang krijgen tot de zorginstellingen.
  • Zondagmiddag 12 december 2021 concert-college: “Lukas en de blauwe enveloppe – het kerstverhaal in fiscaal perspectief”. (Dit evenement was gepland in december 2020, maar noodgedwongen geannuleerd, red)

Volg voor actuele informatie onze Facebookpagina.

Marketing en communicatie ontwikkelingen

Stichting De Vrolijke Noot is voortvarend aan de slag gegaan met de marketing en communicatie. Als eerste is de website aangepakt. Via een zeer overzichtelijke zoekstructuur is alles makkelijk te vinden. Van jaarverslag tot geplande activiteiten maar ook over onze samenwerkingsverbanden. Veel fotomateriaal is nu ook op de website terug te vinden en natuurlijk ook de mogelijkheid om te doneren. U kunt de website hier bekijken.

 

Daarnaast hebben we besloten niet meer 1x per jaar een nieuwsbrief te versturen maar dat voortaan 4x per jaar te doen. Die van september en december vindt u terug op de website. De volgende nieuwsbrief verschijnt eind juni 2021.

 
 
 
 
Dr. Boni Rietveld, lid van het Comité van Aanbeveling
5 Boni
 

Foto van Rob Brakel

 

Dr. Boni Rietveld, orthopedisch chirurg én musicus, is nauw aan Stichting De Vrolijke Noot verbonden als lid van het Comité van Aanbeveling en als trompettist. We nemen een kijkje in zijn bijzondere leven waarin toeval en contrasten een rol spelen.


Dr. Rietveld heeft getwijfeld of hij arts zou worden of musicus. Uiteindelijk heeft hij beide gedaan. Een medische opleiding in Leiden en tegelijk trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als orthopedisch chirurg heeft hij zich volledig toegelegd op de behandeling van dansers en musici en richtte in 1993 in Den Haag het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM) op. Tijdens zijn opleiding liep hij in 1982 stage bij William Hamilton, die als orthopedisch chirurg verbonden was aan het New York City Ballet.

“Aanvankelijk had ik niet zoveel met dans, maar in die periode zag ik drie van mijn passies - sport, het bewegingsapparaat en muziek - samenkomen in de dans. Toen is het kwartje gevallen en heb ik me helemaal toegelegd op de behandeling van dansers en musici.”
Diep in zijn hart is Dr. Rietveld vooral musicus, hij heeft zijn trompet altijd bij zich, maar als kind wilde hij eigenlijk harp spelen:

“Mijn eerste kennismaking met de harp was het Bijbelverhaal over Koning Saul en David, die rust bracht met zijn spel. Dat vond ik fascinerend, dat wilde ik ook! Maar een harp was te duur. Toen werd het trompet en daar heb ik nooit meer afscheid van genomen. Kort daarna ben ik toch ook harp gaan spelen. Ik heb heel wat harpweken bij Phia Berghout meegemaakt. Daardoor heb ik Mariska ook leren kennen.

 

Vlinderstrik

We zien Dr. Rietveld nooit zonder vlinderstrikje. Zou hier een verhaal achter zitten?


“Ik ga graag goed gekleed door het leven. Daar hoort een das bij. Tijdens mijn opleiding moest ik oefenen in de gipskamer. Bij een oudere dame raakte mijn das verstrikt in het gips, waarop de dame zei: “Nu zit je aan me vast, kom jij maar mee!”. Toen ik stage ging lopen in New York zag ik dat William Hamilton, mijn grote voorbeeld, ook een vlinderstrikje droeg. Ik wilde niet achterblijven, maar had tot mijn schrik maar één strikje bij me. Mijn vrouw heeft er toen een paar opgestuurd. Sindsdien zie je mij niet meer zonder.”

 

Stichting De Vrolijke Noot

“Net als in het verhaal van David en Saul heeft muziek een rustgevend effect op ouderen. Soms speel ik met Stichting De Vrolijke Noot mee in een zorginstelling en dan merk ik goed het effect; mensen gaan meezingen en dansen. De oude stijl jazzband waar ik deel van uitmaak heeft op 28 september 2019 gespeeld bij het 12,5-jarig jubileum van SDVN, samen met Mariska op harp. Het was een hoogtepunt!. Ik waardeer de muzikale contacten en steun de gedachte (van SDVN), daar sta ik achter!”


“Muziek kan sterke emoties oproepen. Kinderen reageren altijd enthousiast. Ouderen ontwaken uit hun lethargie en komen in beweging. Je kunt mensen uit hun dementie-isolement halen. Dit is waar SDVN voor staat. Ik blijf dit graag ondersteunen en stimuleren.”

 
 
 
 
Fondsenwerving
6 Statiegeld actie
 

 
 
 
Vrijwilliger Bart Weijers heeft naast zijn rol m.b.t. de marketing en communciatie de activiteiten van Cees van Dijl rond de fondsenwering overgenomen. Wij danken Cees voor zijn inzet en geboekte resultaten. Bart is, met hulp van vrijwilligster Nora Vellinga, volop de mogelijkheden op dit gebied aan het inventariseren. Een eerste ondersteuningsaanvraag is er inmiddels uit en we zijn zo brutaal geweest een goede doelen fonds te vragen om een nieuwe harp te sponseren. We kijken met spanning uit naar het antwoord.
 
Waarschijnlijk heeft u wel eens gezien dat veel supermarkten bij het inleverloket voor statiegeld een collectebus hebben staan waar je je statiegeldbonnetje in kunt deponeren; die gelden gaan naar een goed doel. Mariska heeft een eerste succesvolle deelname (3 maanden) gehad bij de Coöp Supermarkt in Heemstede en heeft € 454,80 in ontvangst mogen nemen ten behoeve van Stichting De Vrolijke Noot.
 
Bart heeft in het kader van de fondsenwerving een gestructureerde aanpak voor een veel groter gebied opgezet. Inmiddels zijn alle Albert Heijn filialen tussen Amsterdam en Leiden in kaart gebracht en zijn er tot nu toe 50 van de ruim 150 benaderd. Dat heeft er in geresulteerd dat we de komende maanden en doorlopend in 2022 in tenminste 26 filialen een maand actie mogen voeren voor ons goede doel en het statiegeld ontvangen. De werving voor meer winkels gaat onverminderd door. Raad van Toezicht lid Dominique de Baar heeft het idee ook opgepakt en is er mee aan de slag in de regio Eindhoven. Binnenkort gaat zij bij 30 AH winkels in haar regio een brief met leaflet bezorgen. Een actie waar we nog heel lang mee vooruit kunnen, want na Albert Heijn volgen andere supermarktketens.
 
 
 
 
Noortje Drent wil altijd harp blijven spelen
7 Noortje
 

“Van harp spelen word ik rustig”
Een van de jongste leerlingen van Mariska is Noortje Drent. Zij staat in de startblokken om voor Stichting De Vrolijke Noot te gaan optreden in zorgcentra. Noortje is ruim een jaar geleden begonnen met harples en heeft na een paar échte lessen vooral online instructies gekregen. Ze vindt het erg leuk en verheugt zich erop weer ‘gewoon’ les te krijgen:
 
“Ik vind de klank heel mooi en het is leuk om te doen, ik word er rustig van en kan al best veel liedjes spelen. Het is leuk om voor mensen te spelen. Ik heb nog niet echt opgetreden, maar wel filmpjes gemaakt voor vrienden die jarig zijn, dan speel ik Happy birthday voor ze.”
Noortje geniet niet alleen van de harp, ze houdt ook van tennissen, golf spelen en samen met vriendinnen lego bouwen of verstoppertje spelen. Naar school gaan vindt ze ook heel leuk:
 
“Ik ga op school een spreekbeurt houden over de harp. Dan speel ik er ook een stukje op. Soms is het wel moeilijk als ik even op de verkeerde snaar zit, maar het komt altijd weer goed. Het helpt wel dat ik weet dat de rode snaar een C is en de blauwe een F. Later wil ik misschien juf worden of iets met de harp.”
 
Door de coronamaatregelen heeft Noortje nog niet mee kunnen doen met optredens in de zorgcentra. Dat lijkt haar erg leuk:
“Ik ben wel eens in zo`n tehuis geweest bij de oma van papa. Dat was heel gezellig. De andere mensen vond ik wel een beetje spannend.”
 
We hopen dat we gauw weer mogen spelen in de zorgcentra en weten nu al dat de bewoners erg van Noortje zullen genieten.
 
 
 
 
Emmiko Groenemeijer pakt Instagram aan voor SDVN
8 Emmiko
 

 
 

Instagram is een van de belangrijkste social media op dit moment en we zijn heel blij dat Emmiko Groenemeijer ons daarbij gaat helpen. Wie is Emmiko?

 

“Ooit ben ik als harpleerling van Mariska betrokken geraakt bij de projecten van Stichting De Vrolijke Noot. Ik herinner mij nog goed de eerste keer dat ik samen met Mariska op pad ging langs de huiskamers in een zorginstelling. Iedere groep was weer zo anders dan die ervoor. Het was heel bijzonder om van dichtbij de reacties van de bewoners mee te krijgen. Sommige bewoners werden enorm enthousiast bij het herkennen van een melodie, iets wat aanstekelijk werkte. Sindsdien ben ik als harpiste verbonden aan Stichting De Vrolijke Noot. De ene keer solo, de andere keer als harpduo met Mariska en soms met mijn harp & fagot duo HarpSoon.

 
Sinds februari van dit jaar houd ik me bezig met de Instagram-pagina @stichtingdevrolijkenoot. Hierbij een oproepje om de pagina te volgen en zo op de hoogte te blijven van de activiteiten en een kijkje achter de schermen te nemen van Stichting De Vrolijke Noot”!
 
 
 
 
Afmelden
 

Wilt u deze periodieke nieuwsbrief van Stichting De Vrolijke Noot niet meer ontvangen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij zorgen dat u wordt uitgeschreven.

 
 
 
 

Wij wensen iedereen vrolijke Paasdagen en een

gezond en muzikaal voorjaar
7 Paasgroet
 

 
 
STICHTING DE VROLIJKE NOOT
 
 
    iconfinder Rounded Facebook svg 5282541 iconfinder Rounded Instagram svg 5282544 iconfinder Rounded Youtube3 svg 5282548 iconfinder Rounded Twitter5 svg 5282551    
 

Wagnerkade 85

2102 CV Heemstede

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel. 06 167 99 188

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.