Nieuwsbrief SDVN Juli 2021

 
 
 
 
 
Bekijk online    
 
 
 
 
  iconfinder Rounded Facebook svg 5282541 iconfinder Rounded Instagram svg 5282544 iconfinder Rounded Youtube3 svg 5282548 iconfinder Rounded Twitter5 svg 5282551
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Openingsfoto Mariska
 

 

“Muziek kan ons naar de toppen of dalen van emoties brengen. Het kan ons overhalen iets te kopen of ons herinneren aan ons eerste afspraakje. Het kan ons uit een depressie halen wanneer niets anders dat nog kan. Het kan ons aan het dansen krijgen op zijn ritme. Maar de kracht van muziek gaat veel, veel verder. Muziek neemt in onze hersenen meer ruimte in dan taal - de mensheid is een muzikale soort.”
Onlangs kwam ik deze woorden van de bekende Britse neuroloog Oliver Sacks (1933-2015) weer tegen. Zij raken mij diep en zijn een grote stimulans om het werk van Stichting De Vrolijke Noot met volle inzet voort te zetten. Gelukkig zijn de corona-regels versoepeld en kunnen we langzamerhand weer de zorgcentra in om voor en met bewoners en cliënten te genieten van alles wat muziek ons brengt. Onze vrijwilligers kunnen niet wachten!

Mariska Pool, directeur Stichting De Vrolijke Noot
 
 
 
 
Van het bestuur
3 Open deuren
 

De deuren gaan weer open, de uitvoeringen komen weer op gang

Het bestuur van Stichting De Vrolijke Noot is blij met de belangeloze inzet van Helma Grenier als adviseur op het gebied van marketing en communicatie. Verderop in deze nieuwsbrief leest u meer over haar.

 

Wilt u SDVN ook steunen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website.

Marketing en communicatie ontwikkelingen

We hebben jullie beloofd vanaf dit jaar niet meer eenmaal per jaar een nieuwsbrief te sturen maar eenmaal per kwartaal en dit is dan ook al weer de tweede nieuwsbrief. Aan de hoeveelheid informatie is wel te zien dat we achter de schermen heel actief zijn en gelukkig beginnen de uitvoeringen, nu corona grotendeels onder controle lijkt, ook weer op gang te komen. Eerst met buitenoptredens maar vanaf september / oktober ook weer binnen in de zorgcentra.

 

De nieuwsbrief zouden we graag nog meer verspreiden en daarvoor vragen wij jouw medewerking. Weet je personen die interesse in onze activiteiten zouden kunnen hebben stuur dan na lezing deze nieuwsbrief door en vraag hen zich aan te melden als abonnee op  www.stichtingdevrolijkenoot.nl Hartelijk dank voor je moeite.

Fondsenwerving

In onze vorige nieuwsbrief vertelden we al over de statiegeld-acties die we met supermarkten mogen houden. De actie loopt zeer succesvol en we bedanken alle winkels voor de geboden mogelijkheid in het tweede kwartaal van 2021. Een mooie opbrengst mochten we in ontvangst nemen en daarmee kunnen we voor heel veel mensen een leuke muziekmiddag verzorgen. Hartelijk dank aan de bijna 35 vestigingen van Albert Heijn en Jumbo in Noord- en Zuid-Holland! 

 

 
 
 
Helma Grenier
4 Helma G
 


‘We gaan SDVN sexyer maken’

Helma Grenier is al heel lang bevriend met Mariska Pool en heeft de ontwikkelingen van Stichting De Vrolijke Noot op de voet kunnen volgen. Sinds een paar maanden is Helma minder gaan werken en heeft daarmee tijd gekregen om een actievere rol te gaan vervullen als adviseur van SDVN. Helma studeerde International Marketing & Communication. Als communicatie analist en bedrijfskundige kent ze het klappen van de zweep in het commerciële bedrijfsleven en spreekt die taal. Ze is daarmee van grote toegevoegde waarde.


“Omdat ik zelf geen muzikant ben begrijp ik goed hoe men tegen SDVN aan kan kijken. De stichting draait rond in een bepaalde scene. Het is nodig om te verbreden en serieus genomen te worden door commerciële bedrijven. SDVN moet ‘more sexy’ worden.”

Helma heeft altijd veel en hard gewerkt, maar vond daarnaast tijd voor andere dingen, zoals vechtsporten en vrijwilligerswerk op de vakantieboot van het Rode Kruis. Ze heeft ook veel gedaan voor de gehandicaptensport.

 

“De verschillende activiteiten houden me in balans. Het vele ‘hoofd’werk naast de concrete en betrekkelijk eenvoudige handelingen als vrijwilliger geeft evenwicht. Bij Stichting De Vrolijke Noot kan ik ook die balans vinden. Mijn skills zet ik in voor het zichtbare concrete werk in de zorg.”

 

Helma onderneemt graag en weet van aanpakken. Ze wil actief bijdragen aan marketing & communicatie om de stichting professioneler in te richten en naar een ander niveau te tillen.

 

“Ik kan de stichting bekend maken bij grote bedrijven. Maatschappelijk betrokken ondernemen is steeds meer een issue. Ik laat graag zien hoe SDVN daar een rol in kan spelen. Mijn actieve inzet en overtuigingskracht kan resultaat opleveren; ‘no guts, no glory’. Ik ben, zeg maar, de ‘guts’ en de ‘glory’ is voor de stichting.”

 

 
 
 
 
Activiteiten Stichting De Vrolijke Noot
5 Stompetoren fotocollage
 

Opnames in de Stompetoren in Spaarnwoude 

Gelukkig hebben de muzikanten van SDVN weer een begin kunnen maken met hun activiteiten, ook al moesten we soms roeien met de riemen die we hadden.

  • Zaterdag 24 april 2021: nieuwe opnames voor YouTube filmpjes in de Stompetoren in Spaarnwoude.
  • Dinsdag 4 mei 2021: Drs. Boni Rietveld speelde namens SDVN het Taptoe signaal tijdens de Dodenherdenking.
  • Na lange tijd kon in mei het VSB-muziekteam weer in actie komen in Breezicht te IJmuiden.
  • Maandag 21 juni 2021: Midzomerconcert van SDVN op Plein 1 in Heemstede. 

 

Vooruitblik

 

De deuren gaan weer open; er zijn al weer tientallen afspraken/activiteiten gepland in diverse zorginstellingen.

  • In de maand juni doen wij een aantal pilot optredens om te kijken of we binnen de zorgcentra coronaproof kunnen musiceren.
  • Zondag 4 juli 2021: Vrijwilligersmiddag bij Stal op de Kaag.
  • Zondagmiddag 12 december 2021 concert-college: “Lukas en de blauwe enveloppe – het kerstverhaal in fiscaal perspectief”. (Dit evenement was gepland in december 2020, maar noodgedwongen geannuleerd, red)

De volledige agenda kunt u hier bekijken.

 

Volg voor actuele informatie onze Facebookpagina.

 
 
 
 
Diana Bruin, zorgmanager
6 Diana
 

 
 
 

 

 

“We blijven zoeken naar de mens zélf”

 

Diana Bruin is locatiemanager bij Zorgbalans, een grote zorginstelling in Kennemerland. Zij heeft twee woonzorglocaties onder haar hoede: Breezicht in IJmuiden en De Molenweid in Velserbroek. Haar eerste kennismaking met de ouderenzorg was als fysiotherapeut in verpleeghuizen.

 

“Ik zag daar hoe we met oude kwetsbare mensen omgingen en vond dat dat anders moest. Daar wilde ik iets in betekenen.”

Na een studie Beleid en Management in de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit heeft Diana bij verschillende organisaties een bijdrage kunnen leveren. Bij Locatie Breezicht is een groot welzijnsteam actief. Daarmee geeft de organisatie uiting aan de visie: Uw leven, uw wensen, samen onze zorg. Net zoals thuis. Diana sluit zich daar graag bij aan.

 

“Het gaat erom de mens áchter de beperkingen te blijven zien. Natuurlijk is de fysieke verzorging belangrijk, maar ik vermijd liever de uitdrukking handen aan het bed omdat het veel verder gaat dan dat. We moeten blijven zien wie de mens werkelijk is en waar hij of zij van kan genieten. Daar kan muziek bij helpen. Door verschillende activiteiten aan te bieden kunnen we zorgen voor een waardig laatste deel van hun leven.”

 

Diana kan erg genieten van muziek en gaat graag naar popconcerten, dat kan haar stemming bepalen. Dat ziet ze ook bij de bewoners van de zorgcentra.

 
“Je ziet wie op welke muziek reageert. Mensen met dementie worden weer geraakt door emotie, ieder op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat we daar goed naar kijken, want de bewoners kunnen daar niet meer op reflecteren. Het moment van de beleving zelf is bepalend. Ze kunnen heel blij worden van muziek, maar zijn niet meer in staat die muziek zelf op te zoeken of te bedenken dat ze dat willen. Daar kunnen wij bij helpen. Het vraagt van ons een grote nieuwsgierigheid, we blijven zoeken naar de mens zélf. Ze kunnen het ons niet meer vertellen. Het werk van Stichting De Vrolijke Noot helpt ons zien wat er gebeurt. Dan komt de visie tot leven.”
 
 
 
   
7 Banner
 

Met uw online aankopen of bestellingen kunt u SDVN gratis sponsoren als u bestelt via SponsorKliks. Kies hier uw sponsordoel (via deze link is SDVN al ingevuld) en ga dan door naar de webwinkel van uw keuze. U betaalt voor uw aankoop niets extra’s, maar steunt wel het werk van SDVN. U kunt ook de app downloaden (Play Store of App Store). Een uitleg over hoe SponsorKliks werkt vindt u in dit filmpje.

 
 
 
 
Voor Fred is muziek een eerste levensbehoefte
8 Fred samen met de familie Pool
 

Fred in actie, samen met Amir, Marja en Mariska Pool 

 
 

Een van de trouwe muziekvrijwilligers van SDVN is Fred Diepenhorst. Zang is zijn lust en zijn leven.

“Zingen heeft altijd deel uitgemaakt van mijn systeem, als kind zong ik altijd al in de badkamer, dat klonk zo lekker. Muziek is onmisbaar in mijn leven, vooral klassieke muziek. Het eerste wat ik doe als ik ’s ochtends opsta is Radio 4 aanzetten. Misschien ben ik er wel verslaafd aan, of is het een eerste levensbehoefte. Een bijzondere voorkeur voor bepaalde componisten heb ik niet, als het me maar raakt.”

 

Fred bleef gefascineerd door zang, nam deel aan verschillende koren en bezocht concerten.

 

“Een optreden van Christina Deutekom in Haarlem heeft diepe indruk op me gemaakt, ik was overweldigd. Zij is altijd een favoriet van me gebleven. Ik ben ook erg gecharmeerd van de Amerikaanse mezzo-sopraan Joyce Di Donato. Niet alleen om hoe ze zingt, maar ook haar gedachtewereld raakt me:  “Ik weet dat muziek levens kan redden, diepe wonden kan helen, gemeenschappen kan verenigen en echte hoop en troost kan brengen in het donkerste uur”.

 
Rond mijn 50ste ben ik dan eindelijk echt zangles gaan nemen. Ik kwam terecht bij Marja Pool en wie bij de familie Pool komt krijgt al gauw te maken met Stichting De Vrolijke Noot. De optredens in de zorgcentra zijn bijzonder. Je ziet dat het mensen raakt. Je weet niet wat ze allemaal beleven, maar er komt zeker iets binnen en je krijgt altijd op een of andere manier reacties. Een van de eerste keren dat ik optrad zal ik nooit vergeten. Een bewoner lag bewegingloos in bed, zonder enige vorm van communicatie, maar tijdens de muziek zagen we ineens een vinger op de maat meebewegen. Zo bijzonder! Daarom blijf ik graag zo lang mogelijk mijn bijdrage leveren aan Stichting De Vrolijke Noot. Ik zie wat het voor mensen kan betekenen”
 
 
 
 
Afmelden
 

Wilt u deze periodieke nieuwsbrief van Stichting De Vrolijke Noot niet meer ontvangen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij zorgen dat u wordt uitgeschreven.

 
 
 
 
We hebben dit jaar lang moeten wachten op mooi weer maar de zomer ligt nu echt voor ons. We wensen iedereen een heerlijke vakantie waar dan ook en een behouden thuiskomst. Geniet ervan!
9 Zomerwens
 

 
 
STICHTING DE VROLIJKE NOOT
 
 
    iconfinder Rounded Facebook svg 5282541 iconfinder Rounded Instagram svg 5282544 iconfinder Rounded Youtube3 svg 5282548 iconfinder Rounded Twitter5 svg 5282551    
 

Wagnerkade 85

2102 CV Heemstede

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel. 06 167 99 188

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.