Nieuwsbrief SDVN September 2021

 
 
 
 
 
Bekijk online    
 
 
 
 
  iconfinder Rounded Facebook svg 5282541 iconfinder Rounded Instagram svg 5282544 iconfinder Rounded Youtube3 svg 5282548 iconfinder Rounded Twitter5 svg 5282551
 
 
 
 
 
 
 
 
2 Openingsfoto Mariska
 

 

Sinds half mei heeft Stichting De Vrolijke Noot weer muziekactiviteiten kunnen brengen naar de zorginstellingen. Hoewel nog op kleine schaal en op gepaste afstand is het hartverwarmend om te zien hoe blij de mensen er van worden. Hoe ze weer verbinding kunnen maken met anderen en weer echt kunnen voelen… We merken heel sterk hoezeer de cliënten, maar ook de zorgprofessionals de muziek hebben gemist: “Stoppen jullie nu al? Wanneer komen jullie weer?”

Na een tijd van ‘overleven’ kan nu weer aandacht worden besteed aan kwaliteit van leven.

Mariska Pool, directeur Stichting De Vrolijke Noot
 
 
 
 
Van het bestuur
4 Janskliniek 20 7 2021
 

Heerlijk genieten van een tuinconcert bij de Janskliniek (20 juli 2021) 

Marketing en communicatie ontwikkelingen

Dit is alweer de derde nieuwsbrief van dit jaar. Stichting De Vrolijke Noot begint weer op stoom te komen en heeft een volle agenda met veel optredens. Vooral buiten, maar ook al weer binnen diverse locaties. Achter de schermen wordt onverminderd hard doorgewerkt, zodat de agenda ook vol blijft.

De nieuwsbrief zouden we graag nog meer verspreiden en daarvoor vragen wij jouw medewerking. Weet je personen die interesse in onze activiteiten zouden kunnen hebben, stuur dan na lezing deze nieuwsbrief door en vraag hen zich aan te melden als abonnee op www.stichtingdevrolijkenoot.nl. Hartelijk dank voor je moeite.

Fondsenwerving

De statiegeldactie, die we met supermarkten mogen houden, verloopt nog steeds zeer succesvol. We mochten weer een mooie opbrengst in ontvangst nemen, waarmee we voor heel veel mensen weer een mooie muziekmiddag kunnen verzorgen. De actie blijft ook in het derde kwartaal doorlopen. Veel dank aan de deelnemende winkels van Albert Heijn en Jumbo in Noord- en Zuid-Holland.

 

Jaarverslag Stichting De Vrolijke Noot.

De Raad van Toezicht heeft, samen met de directeur-bestuurder, het jaarverslag 2020 geschreven. Een bijzonder jaar dat door corona werd gedomineerd. Je vindt het jaarverslag op de website.

Wilt u SDVN ook steunen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website.

 

 
 
 
Simon de Vries van de Vredesbode
3 Foto Simon
 

 

Simon de Vries was voorzitter van PV De Vredesbode, de postduivenhouders vereniging in Heemstede. Bij de opheffing van de club in 2015 is het verenigingsgebouw overgedragen aan de gemeente tegen een vergoeding die vervolgens bestemd is voor met name goede doelen in en om Heemstede. Met een commissie van vier man wordt zorgvuldig bepaald welke aanvragen in aanmerking komen voor een bijdrage. Stichting De Vrolijke Noot is een van die doelen.

 

“We dragen graag bij aan goede initiatieven, waaronder het via optredens van Stichting De Vrolijke Noot veraangenamen van het leven van ouderen en mensen met een beperking voor wie anders niet veel wordt georganiseerd. We maken daarom in totaal acht optredens van de stichting mogelijk. Zo zijn wij gestart met de sponsoring van een tweetal concerten in de zorgcentra Heemhaven en Zuiderhout. Behalve de muziek door Mariska en door haar leerlingen deelden we zelf ook kleine attenties uit aan alle bewoners en medewerkers: een lekkere petitfour en een potje met een narcis. Het leek ons leuk als je voor alle ramen van het huis een narcis zag staan, hoewel we naderhand hebben geleerd dat je hiermee voorzichtig moet zijn. Je kunt een narcis niet eten, maar ouderen met dementie willen er soms toch op gaan knabbelen. Dat laatste heeft zich door tijdig ingrijpen gelukkig niet voorgedaan.”

 

De duivenmelkers van De Vredesbode houden om te beginnen van postduiven. Voor Simon zelf stamt die fascinatie uit zijn kindertijd:

 

“Wij hadden vroeger een buurman met duiven. Als ik als kind zeer vroeg wakker was, keek ik ’s ochtends uit het slaapkamerraam en zag dan de duiven van de buren. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Toen ik een jaar of 5 was kreeg ik zelf twee duiven van mijn ouders. Daar heb ik tot mijn tienertijd voor gezorgd, daarna kreeg ik meer belangstelling voor voetballen en voor uitgaan. Na mijn dertigste ben ik weer begonnen met de duivensport. Het blijft fascinerend dat ze over hele lange afstanden altijd weer hun huis terugvinden.”

 

De Vredesbode richt zich op de kleinere goede doelen en initiatieven. Zo is er onder meer bijgedragen aan de opleiding van enkele hulphonden, is er een fietsenstalling voor elektrische duofietsen gerealiseerd, zijn er konijnenhokken en een caviaverblijf op de kinderboerderij gerealiseerd, is een stukje kunstgras op een schoolplein in Heemstede gesponsord en wordt er sinds enkele jaren ook een goochelshow voor kleine kinderen georganiseerd. Het is de eerste keer dat geld wordt gegeven voor muziekactiviteiten. Hoewel Simon zelf niet echt musiceert, ziet hij wel dat de muziekactiviteiten van Stichting De Vrolijke Noot zeer worden gewaardeerd door de doelgroep en door begeleiders.

 

“Mijn eigen muziekactiviteiten beperken zich tot hard meezingen met muziek in de auto en het zingen onder de douche. Als kind heb ik wel in een koortje gezeten. Ik herinner me nog goed uit de jaren zestig de Haarlemse Volkskerstzang in het concertgebouw van Haarlem. Daar werd jaarlijks nog een plaat van opgenomen.

 

Het is goed dat er muzikanten zijn zoals Mariska die aandacht vraagt voor de ouderen en mensen met een beperking en zich met haar muziek blijft focussen op deze groep. Het geeft ons als commissie voldoening om dat mede mogelijk te maken. We wensen Stichting De Vrolijke Noot veel succes met de activiteiten en hopen dat ze er nog lang mee doorgaan.”

 

 
 
 
 
Activiteiten Stichting De Vrolijke Noot
5 De Baan 24 7 2021
 

Een vrolijke boel bij Stichting De Baan (24 juli 2021) 

 

De voorzichtige versoepelingen laten gelukkig weer activiteiten toe in, en vooral om de zorginstellingen. In mei en juni heeft SDVN een tiental ‘coronaproof’ test-optredens verzorgd in Kennemerland. We zijn de hele zomer doorgegaan met tuinconcerten en kijken terug op bijzondere activiteiten.

 

Vooruitblik

 

De laatste maanden van dit jaar heeft SDVN al weer een goed gevulde agenda. We lichten graag een paar activiteiten uit:

  • Interactief muziekbeleven bij Kennemerhart; muziek beluisteren én reflecteren op de speciale SDVN manier.
  • 4 oktober 2021 treedt SDVN op bij Plein 1 in Heemstede in het kader van de week tegen eenzaamheid. Het centrale thema is ‘Le carnaval des animeaux’ van Camille Saint-Saëns, van wie we de 100ste sterfdag gedenken.
  • Zondagmiddag 12 december 2021 concert-college: “Lukas en de blauwe enveloppe – het kerstverhaal in fiscaal perspectief”. (Dit evenement was gepland in december 2020, maar toen noodgedwongen geannuleerd, red)

Volg voor actuele informatie onze Facebookpagina.

 
 
 Circle Dance onder leiding van Liduina DeeringCircle Dance onder leiding van Liduina Deering
 
Pascalle Pronk
6 Foto Pascalle Pronk
 
Pascalle (rechts op beide foto’s) met collega Truus tijdens het ‘Pavarotti’-moment
 
 
 

 

 

“Dat smaakt naar meer”

 

Pascalle Pronk is coördinator Welzijn bij zorgorganisatie Kennemerhart op locatie Janskliniek in hartje Haarlem. Pascalle werkt daar met veel plezier:

 

 

“Bij het werken met een kwetsbare doelgroep moet je vaak wat harder je best doen om een glimlach terug te krijgen, maar wanneer dat lukt… dan is het wederzijds genieten van een mooi moment, hoe klein dat soms ook is! Zoals een op muziek meedeinende voet van een onrustige pg bewoner. Of een vraag om een extra slagroomsoesje terwijl de slagroom nog aan de mondhoek van de bewoner kleeft… en er dan uiteraard samen nog eentje nemen. Wij hebben als team Welzijn de tijd om samen met een bewoner te doen wat diegene wil. Als de wasbeurt voorbij is en de medicijnen zijn gegeven, dan komen wij...de dag kan beginnen!”

 

Pascalle werkt samen met twee medewerkers Welzijn en een coördinator Vrijwilligers. Zij bieden aan de 90 cliënten een Welzijnsprogramma met huiskameractiviteiten en algemene evenementen zoals optredens, creatieve clubs en uitstapjes.

 

“Bij huiskameractiviteiten richten we ons helemaal op de daar wonende doelgroep (somatiek, NAH, PG, revalidatie). Tijdens de algemene activiteiten is het juist een doel om de verschillende doelgroepen met elkaar te laten genieten, kijken welke interactie er mogelijk is binnen een veilig welzijnsklimaat. We evalueren regelmatig en zijn nieuwsgierig naar innovatieve projecten.  Eén op één maatwerk zorgt ervoor dat wij een gewaardeerd team zijn, zowel bij bewoners als bij collega's.”

 

Pascalle vindt zelf dat ze niet kan zingen, maar gelukkig doet ze het toch, met hart en ziel. Karaoke samen met vrienden of met de bewoners dansen en bewegen met de Silent Disco. “Een aanrader omdat niemand je hoort zingen!”  Als guilty pleasure luistert ze graag samen met de cliënten naar Engelbert Humperdinck, walst ze mee met Andre Rieu en bewondert ze de teksten en typetjes van Wim Sonneveld.

 

“Luisteren naar harpmuziek was een geheel nieuwe ervaring voor mij. Wat direct opviel was het gemak waarmee Mariska contact maakte met onze bewoners door haar prachtige muziek....en dat er uiteindelijk ook nog ‘meezingnummers’ werden gespeeld (op de harp notabene), maakt dat deze optredens van Stichting De Vrolijke Noot naar meer smaakt!” Dat je kunt ‘improviseren’ op een harp heeft waarschijnlijk te maken met het talent van Mariska, maar wat cool dat dat ook met een harp kan! We hebben elkaar wel gevonden denk ik, SDVN is een no-nonsense stichting, prettig in de omgang en in overleg. Ze bewegen organisch mee met constant wisselende niveau 's van de verpleeghuis bewoners. Complimenten hiervoor aan jullie allen, van Mariska tot Jette...Hans, Nora, Saskia ... Jullie hebben hart voor de zaak!  En dat bevalt mij, met mijn eigen KennemerHart, natuurlijk prima.”

 

“Tijdens het laatste concert in de tuin van de Janskliniek werden we allemaal verrast door een bulderende stem à la Pavarotti. Het was de stem van een bewoner; hij stond direct in het middelpunt en wij dansten er allemaal omheen. Wat een feestje!”

 
 
 
   
7 Banner
 

Met uw online aankopen of bestellingen kunt u SDVN gratis sponsoren als u bestelt via SponsorKliks. Kies hier uw sponsordoel (via deze link is SDVN al ingevuld) en ga dan door naar de webwinkel van uw keuze. U betaalt voor uw aankoop niets extra’s, maar steunt wel het werk van SDVN. U kunt ook de app downloaden (Play Store of App Store). Een uitleg over hoe SponsorKliks werkt vindt u in dit filmpje.

 
 
 
 
Vrijwilligersmiddag op De Kaag
8 Foto Circle Dance
 

Circle Dance onder leiding van Liduina Deering 

 
 

Op zondag 4 juli 2021 konden de vrijwilligers weer eens echt bij elkaar komen in Stal op de Kaag om van gedachten te wisselen, plezier te maken en een leuke workshop Circle Dance te doen. De muziekvrijwilligers hebben zich meer dan een jaar niet kunnen inzetten voor Stichting De Vrolijke Noot. De andere vrijwilligers hebben achter de schermen hard doorgewerkt. Iedereen was blij om weer de echte mensen te zien en te spreken en verheugt zich op een nieuw seizoen waarin weer van alles mogelijk is. We danken alle vrijwilligers voor hun enthousiasme en hun inzet!

 
 
 
 
Afmelden
 

Wilt u deze periodieke nieuwsbrief van Stichting De Vrolijke Noot niet meer ontvangen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij zorgen dat u wordt uitgeschreven.

 
 
 
 
We staan aan het begin van een nieuw seizoen waarin we ons 15-jarig bestaan gaan vieren met bijzondere activiteiten. We kijken uit naar een kleurrijke periode.
9 Foto Wens
 

 
 
STICHTING DE VROLIJKE NOOT
 
 
    iconfinder Rounded Facebook svg 5282541 iconfinder Rounded Instagram svg 5282544 iconfinder Rounded Youtube3 svg 5282548 iconfinder Rounded Twitter5 svg 5282551    
 

Wagnerkade 85

2102 CV Heemstede

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel. 06 167 99 188

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.